Haber

Türkiye’nin son kiraz hasadı Ahlat’ta yapıldı

Türkiye’nin son kiraz hasadı Ahlat’ta yapıldı

1950 rakımda yetişen kirazlar Türkiye’nin her yerine gönderiliyor

BİTLİS Yüksek rakımı nedeniyle Türkiye’de en geç kiraz hasadının yapıldığı Bitlis’in Ahlat ilçesinde yetişen kirazlar tüm bölgeye ve yurda gönderiliyor.

Türkiye’de kiraz hasadının bitmesine 20 gün kala Ahlat ilçesine bağlı 1950 rakımlı köylerde kiraz hasadı yeni başlıyor. Rakımın yüksek olması nedeniyle Türkiye ortalamasından 20 gün sonra hasadı yapılan kiraz, ağustos ayı başına kadar hasat ediliyor. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarından dolayı oldukça hoş bir tat ve aromaya sahip olan Ahlat kirazı, iç piyasanın yanı sıra talebe bağlı olarak birkaç yıldır dış piyasaya da sunulmaktadır.

Ahlat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Nihat Keskin, ilçeye bağlı Seyrantepe köyünde hasadı yeni başlayan kiraz bahçelerini ziyaret etti. Kiraz hasadı ile ilgili gazetecilere açıklama yapan Keskin, Türkiye’de kiraz hasadının bittiği bir dönemde Ahlat’ın yüksek rakımlı köylerinde kiraz hasadının başladığını söyledi. Keskin, “İlçemize bağlı Seyrantepe köyünde Ahlat ilçemizin nadide kiraz üreticilerinden Ali İstek Çağlar’ın bahçesindeyiz. Bahçemizin yüksekliği yaklaşık 1950 metre. Ülkemizde en son toplanan kirazlardan biri Seyrantepe köyünde toplandığı için buradayız. Dün başlayan bahçemizde yaklaşık 10 gün daha hasat devam edecek. Gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı bu dönemde hasat gecikiyor ve hasat gecikiyor. çeşitten kaynaklanan özellikler, elde ettiğimiz kirazın tat ve aroması farklı yerlerde hasat edilen kiraz çeşitlerine göre daha üst seviyededir. Hasat edilen ürünlerimizi kendi ilimiz başta olmak üzere çevre illere satarak tüketicinin sofrasına gönderiyoruz” dedi.

Kiraz üreticisi Ali Rıza Çağlar, bahçeyi 20 yıl önce kurduğunu belirterek, “Bahçemde 800 ağaç var. Rakımın yüksek olması nedeniyle geç olgunlaşan kirazlarımızı yeni toplamaya başladık. Türkiye’nin her yerinde bittikten sonra kiraz hasadı başlıyor. Kiraz kalitemiz çok iyi, çevre illerimize de satıyoruz. Gece ve gündüz sıcaklıklarında ciddi fark olduğu için kirazlarımızın tadı ve aroması çok güzel ve geçen seneden çok farklıyız” dedi.

alpuhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu